MOTIVASI DAKWAH

"TAKUTLAH KAMU DENGAN FIRASAT ORANG MUKMIN KERANA SESUNGGUHNYA DIA MELIHAT DENGAN NUR ALLAH"

Ibrahim Adham menasihati seorang pemuda agar melakukan perubahan dalam hidupnya. Beliau menjelaskan betapa perlunya berhijrah dan meneroka sesuatu yang baru untuk merangsang perubahan berterusan.

            Pemuda ini akhirnya bersetuju.
Keesokan harinya dia datang untuk mengucapkan salam perpisahan kepada Ibrahim Adham. Dia akan keluar berkelana mencari ilmu dan pengalaman untuk sesuatu tempoh yang panjang.

            Selepas tiga hari berlalu, pintu rumah Ibrahim Adham diketuk. Amat mengejutkannya kerana pemuda tersebut telah berada di hadapannya. Ibrahim Adham bertanya kenapakah dia pulang lebih awal daripada apa yang dirangcang sebelum ini.

            “ Sepanjang permusafiran itu aku telah melaui padang pasir yang luas dan melihat keajaiban di sebuah lembah.” Pemuda tersebut memulakan ceritanya bersungguh-sungguh.

            “ Di sana Allah memeperlihat kepadaku satu pengajaran yang sangat berguna. Dengannya aku membuat keputusan untuk pulang segera, “ ujar pemuda tersebut dengan penuh yakin.

            “ Apakah pengajaran yang hebat itu?” Tanya Ibrahim Adham menagih jawapan.

            “ Di sebuah lembah dalam perjalanan itu aku menemui seorang lelaki yang malang. “ Pemuda itu menyambung kembali cerita dengan lancar.

            “ Dia diromapak.. Lebih dahsyat lagi kedua-dua tangan serta kakinya dipotong. Dia berada dalam keadaan yang sangat dhaif. “ Dia berhenti seketika tetapi nampaknya semangatnya tidak berhenti.

            “ Apa yang mengejutkan aku ialah lelaki malang ini dibantu oleh seekor burung helang yang sentiasa berulang-alik terbang membawakan kepadanya makanan sehingga dia boleh meneruskan hidup,” ujar lelaki tersebut dengan nada yang takjub, matanya bercahaya.
            “ Apa yang kulihat itu memberikan pengajaran. Walau selemah mana pun seseorang itu, rezekinya tetap dijamin oleh Allah.” Ujar lelaki tersebut membuat konklusi yang memberangsangkan.

            Ibrahim Adham faham kedudukan sebenar dan dengan pandangan simpati dia melihat kepada pemuda itu dan berkata , “ Wahai pemuda, ini cerita yang hebat. “

            Tetapi kenapa dalam penyaksian itu kamu hanya melihat dan membuat kesimpulan tentang lelaki dhaif yang kudung tangan dan kakinya , sebaliknya tidak melihat kepada burung helang yang memberikan bantuan kepada pemuda dhaif tersebut?” desak Ibrahim Adham memancing pemikiran pemuda naif tersebut.

            “Allah sebenarnya mahu memberikan pengajaran supaya kita boleh berfikir bukan sekadar tentang jaminan rezeki tetapi bagaimana untuk menjadi manusia yang boleh membantu orang lain.” Ujar Ibrahim Adham memperbetulkan perkara paling asas . Bukan sekadar cerita tetapi cara membuat kesimpulan.

            “ Kenapa memilih untuk menjadi orang dhaif yang hanya hidup bergantung kepada belas ihsan orang lain? Tidakkah datang semangat untuk menjadi seperti helang yang hebat dan berupaya membantu orang lain?”
            Kepala pemuda itu terangguk-angguk faham. Dia tersentak, ada lagi yang tidak disedari dalam pengembaraan hebatnya. Ada sesuatu yang silap, bukan apa yang dilihat tetapi bagaimana dia membuat kesimpulan.

            Benar, nasihat Ibrahim Adham itu masih lagi terpakai sehingga kini. Apa yang dilihat oleh seseorang itu belum tentu dapat memberikannya manfaat. Hal ini dipengaruhi bagaimana dia menterjemah kesimpulan dan membuat perspektif terhadap apa yang dilihatnya.

Ramai orang yang diberi peluang untuk menjelajah ke seluruh pelosok dunia dan melalui pengalaman yang menakjubkan. Malangnya mereka ini tersalah dalam membuat tafsiran serta tersilap merangkum kesimpulan. Di hujung cerita , tiada pengajaran bermakna.


            Oleh itu, dalam menafsir sesuatu kejadian yang berlaku, manfaatkan sepenuhnya anugerah akal yang dikurniakan Allah dengan diiringi hati yang tawajjuh kepada Allah supaya tafsiran yang dilakukan tepat dan bermanfaat untuk diri dan orang lain.

HAFIZI AL-HAFIZ

HAFIZI AL-HAFIZ
Nama beliau Muhammad Hafizi bin Rajiman. Bekas penuntut di SBPI Gombak dan Darul Quran JAKIM. Beliau merupakan aktivis dakwah kerana minatnya yang sangat mendalam dalam dakwah.Beliau mula aktif dalam bidang penulisan sejak pertengahan tahun 2011 dalam blog peribadi beliau, hafizimujahid.blogspot.com

Qalam Qalbi

"Tahap cinta seseorang manusia kepada Allah adalah sejauh mana dia mengenal Allah.''

Popular Posts

Total Pageviews

Followers